В рамките на контранастъплението украинските военни успяха да пробият укрепленията на така наречената „Линия Суровикин“. Това заяви германският военен анализатор Юлиан Репке, пише Bild.

Според експерта, Въоръжените сили на Украйна напредват в района на Запорожие на югоизток в направление село Вербовое. По пътя си са срещнали укрепителна линия от бетонни „драконови зъби“. Тази линия е била пробита в последното денонощие.

„Тоест „драконовите зъби“ задържаха украинските войници само за около ден“, отбелязва Репке.

Според неговите думи, в същия район украинските сили за отбрана са напреднали на 2 км източно от село Новопрокоповка.

Руското министерство на отбраната съобщи последни данни за хода на военните действия, информират световните издания.

В последното денонощие въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с високоточно оръжие с въздушно и морско базиране с голям обсег по пунктове за управление и разузнаване на противника.

Целите на атаката са постигнати като всички обекти са поразени.

В Донецкото направление подразделенията на групата войски "Юг" с подкрепата на авиацията и артилерийския огън отразиха пет атаки на противника в районите на селищата Белогоровка, Зайцево и Красногоровка в ДНР.

Загубите на противника възлизат на 380 убити и ранени украински военнослужещи, четири бойни бронирани машини, седем автомобила, две гаубици Д-20, оръдие Мста-Б и противотанково оръдие "Рапира".

Освен това в района на Село Пречистовка са поразени складовете за боеприпаси и гориво на 35-та бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна.

В Запорожското направление чрез активните действия на подразделенията на руската група войски, въздушни удари, артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи са отразени девет атаки на десантни подразделения на 46-а аеромобилна и 82-ра десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна в районите на селищата Работино и Вербовое в Запорожка област.

За денонощие са унищожени до 85 украински военнослужещи, танк, три бойни бронирани машини, два пикапа, три артилерийски системи М777 и три гаубици М119, произведени в САЩ, както и британски самоходни артилерийски установки Гвоздика, Богдан и АS-90.

В Купянското направление подразделенията на групата войски "Западна" са отразили с артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи три атаки на 43-та, 115-та механизирана и 68-ма егерска бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на селището Синковка от Харковска област, Сергеевка и Новоегоровка от ЛНР.

Загубите на противника възлизат на до 100 украински военнослужещи, три бойни бронирани машини, три автомобила, две американски оръдия М109, гаубица Д-30, самоходни оръдия "Гвоздика" и полски Krab.

В Краснолиманското направление частите на групата войски „Център“ във взаимодействие с авиацията и артилерията отблъснаха атаката на щурмова група от 42-ра механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на Серебрянското горско стопанство.

През деня са унищожени до 60 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини и два автомобила.

В Южно-Донецкото направление части от групировката сили „Восток“ нанесоха комплексно огнево поражение на струпването на жива сила и техника на Въоръжените сили на Украйна в района на Новодаровка, Запорожка област.

Загубите на противника в това направление възлизат на 120 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, четири автомобила, както и гаубици Д-20 и Д-30.

В Херсонско направление в резултат на огнево поражение са унищожени до 15 украински военнослужещи, две превозни средства и една гаубица Д-30.

Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на групировките войски на ВС на Русия нанесоха удари по жива сила и военна техника в 138 района.

Освен това в района на село Ровное са унищожени: щабът на оперативно-тактическата група „Донецк“, както и комуникационният център на 24-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна.

Самолет на морската авиация на Черноморския флот унищожи в Черно море четири високоскоростни военни катера с десантни групи военнослужещи от украинските сили за специални операции с обща численост до 50 души.

Системите за противовъздушна отбрана прихванаха реактивен снаряд на системата за залпов огън HIMARS.

Освен това 28 украински безпилотни летателни апарата са унищожени в районите на Шипиловка в Луганската народна република, Спорное, Зелени Гай, Верхнеторецкое, Водяное в ДНР, Очеретоватое, Пятихатки, Тарасовка и Бердянск в Запорожка област.

Въоръжените сили на Украйна напредват в два района в Запорожка област. Това заяви говорителят на Генералния щаб на ВСУ Андрей Ковальов, съобщава "УНИАН".

Според информацията, ВСУ продължават настъплението си в Бахмутско и Мелитополско направления.

"В направленията Новоданиловка – Новопрокоповка и Малая Токмачка – Ивово ВСУ имат успех, те се закрепват на постигнатите линии“, казва Ковальов.

Освен това в Бахмутското направление украинските сили продължават да провеждат настъпателни действия южно от град Бахмут.

Заместник-началникът на Националната гвардия на ДНР Александър Ходаковски е разказал за ситуацията на фронта край Времевския участък и в Угледарско направление, съобщават световните издания.

ВСУ се опитва да напредне при Урожайное, руските войски се закрепват при Николское.

„Противникът реши да се активизира. След Урожайно нещата все още не вървят добре за него и той промени тактиката: плътно обработва предните участъци с всички налични методи. Преобладават касетъчните боеприпаси". 

Нашата интензивност на огъня, за съжаление, е по-ниска и следователно противникът се чувства по-добре от нас. Обработвайки нашите позиции през деня, през нощта той се опитва да пропълзи в сивите зони с пехота и да се укрепи, но без да рискува атака.

Не навсякъде, обаче инициативата е във ВСУ: в района на село Николское 155-та морска бригада отвоюва няколко позиции от противника и укрепва позицията си.

Сполед Ходаковски, руските войски също така периодично организират контраатаки в участъка на Урожайное, но засега без особен успех поради липса на амуниции“.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук