Украинските въоръжени сили все още не са установили контрол над Кинбурнската коса в Николаевска област. Руските сили се прегрупират там.

Ръководителят на Съвместния пресцентър на отбранителните сили на област Таврия Евгени Ерин е заявил, че ситуацията в Кинбурнската коса е под контрол, съобщава "УНИАН".

"В момента врагът се прегрупира там. Ситуацията, която се случва на Кинбурнската коса, се контролира. Засега обаче не става дума за контрол над Кинбърнската коса от страна на украинските въоръжени сили", отбелязва Ерин. 

Той коментира и ситуацията в южната посока. Според него руските войски продължават постоянния обстрел на Херсон, като се опитват да "посеят страх и паника сред мирното население" и да "държат в тонус" украинските сили.

Въпреки това Ерин отбелязва, че ВСУ също се опитват да "държат врага в тонус" и че в южната част на страната няма режим на тишина.

Той е добавил, че руснаците продължават да оборудват позициите си в инженерно отношение и да се подготвят за отбрана. Освен това те извеждат хората от домовете им и изземват оръжия.

Изпълняващият длъжността ръководител на Донецката народна република Денис Пушилин смята, че град Угледар ще бъде завзет "много скоро", което ще открие възможност за достигане до Краматорск и Славянск.

Той е разказал и за неуспешните опити на украинските войски да контраатакуват в тази посока, съобщават световните издания.

"През нощните часове имаше известни опити от страна на ВСУ за контраатака в посока Павловка. За врага това е болезнена загуба на населен район, на позиции. Но ние имаме абсолютно ясно разбиране за необходимостта да изпълняваме задачите си. Угледар също ще бъде освободен много скоро", казва Пушилин.

САЩ обмислят да прехвърлят на Украйна системи за противоракетна отбрана Patriot в подкрепа на силите за противовъздушна отбрана срещу предстоящи руски нападения, съобщава CNN, като се позова на високопоставен служител на Пентагона.

"Всички варианти са на масата", заявява служителят, запитан дали САЩ обмислят да изпратят Patriot специално в Украйна. "Patriot е един от разглежданите варианти за въздушна отбрана", добавя служителят.

Предоставянето на средства за противовъздушна отбрана на Украйна е "основен приоритет" за САЩ, казва служителят.

"Разглеждаме всички възможни варианти, които биха могли да помогнат на украинците да се противопоставят на руските атаки, така че всички варианти са на масата и ние разглеждаме какво могат да направят Съединените щати, какво могат да направят нашите съюзници и партньори и търсим комбинации от варианти, които биха били полезни", добавя служителят.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук