Украинските военни използват на бойното поле 240-милиметров миномет М-240, произвеждан през 50-те години на миналия век, информира украинското издание "Фокус".

Съобщава се, че минометът е заснет в Южна Украйна. M-240 изстрелва 130-килограмови мини на разстояние до 19 км, ако се използват управляеми мини със специална бойна глава. Конвенционалните фугасни мини F-864 поразяват цели на разстояние до 9650 метра.

240-милиметровият миномет не се отличава с висока скорост на стрелба. Той изстрелва само по една мина в минута, тъй като не е механизиран. Всички операции се извършват ръчно, като цевта трябва да се премести в хоризонтално положение за зареждане. Известно е, че са били произведени общо 329 такива миномета.

Както пишат анализаторите от Ukraine Weapons Tracker, досега не е било известно, че М-240 се съхранява дългосрочно в Украйна. Такъв миномет е изложен в киевски музей.

Въпреки това Украйна разполага с внушително количество 240-милиметрови боеприпаси, включително управляеми мини 3F5, касетъчни мини 308 и гранатомети.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук