В интернет се появиха кадри, в които бойци на ВСУ прихващат един от руските безпилотни самолети-камикадзе "Геран-2", летящ в посока на обекти на украинските въоръжени сили в Одеска област .

Кадрите, публикувани от врага, са забележителни с това, че изобразяват първото потвърждение за използването на една от многоцелевите леки ракетни системи VAMPIRE, доставени от САЩ, от украинските въоръжени сили.

Американската ракетна установка VAMPIRE може да се използва срещу малки въздушни цели и лека наземна техника. Системата може да бъде монтирана на шаси на пикап, а боеприпасите й се насочват от лазерен лъч.


Акронимът VAMPIRE означава Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (което грубо означава „Модулно ракетно оборудване, което може да бъде поставено на стандартни палети за транспортиране и е независимо от типа на превозното средство“).

Както подсказва името, тази лека ракетна система е модулна система, която може да се използва на почти всяко превозно средство.

Първо, производителят планира да инсталира системата VAMPIRE на шасито на пикап. Модулната система осигурява вариативност на конфигурацията в зависимост от конкретната бойна задача.

Стандартното оборудване на ракетния комплекс VAMPIRE включва оптико-електронна станция с широк диапазон от честоти на откриване, както и няколко камери, предаващи изображения с висока резолюция.

За поразяване на цели комплексът VAMPIRE използва ракети с лазерно насочване Hydra 70, способни да поразяват нискоманеврени въздушни цели или леко бронирани превозни средства в радиус до пет километра.

Недостатъците на VAMPIRE са способността да се удрят цели изключително в пряката видимост, засегнатата зона не надвишава пет километра и ниската ефективност при лоши метеорологични условия.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук