В Украйна гранатите се произвеждат в предприятия, а такива боеприпаси се доставят и от западните страни, но всичко това не е достатъчно, за да задоволи нуждите на военните.

Затова украинците започнаха да правят самоделни гранати, съобщават световните издания. В допълнение, боевете показаха, че мощността на конвенционалните гранати (50-110 грама TNT, в зависимост от типа) е недостатъчна, така че самоделните боеприпаси се появиха по цялата фронтова линия.

Такива боеприпаси се правят по различни начини от импровизирани средства, но има две най-често срещани опции. В първия случай се използва пластмасова бутилка или алуминиева кутия с обем 0,5 литра.

След това се „напълва“ с експлозиви и разрушителни елементи. Поставя се стандартен взривител, пренавива се със скоч лента или друга изолипаща лента.

Във втория случай се взима например бутилка, от която се отстранява дъното или гърлото. След това се вкарва цяла фабрична граната, свободното пространство се запълва с поразяващи елементи. След пренавиване продуктът може да се използва. Освен това подобни боеприпаси се използват и за хвърляне от дронове.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук