Съдът в град Шинцзячжуан в китайската провинция Хебей постанови още една смъртна присъда по делото за използване на меламин в детски млечни храни, съобщи агенция Синхуа.
Смъртна присъда е издадена на Ген Цзипин, който продавал заразено с меламин мляко на компании. Преди това съдът осъди на смърт и Чжан Юйцзян, обвинен в производство и продажба на меламин на млечни компании, а друга двама обвиняеми по същото село получиха доживотна присъда, посочва РИА “Новости”.
В началото на септември в Китай стана известно, че малолетни деца са заболели от бъбречни камъни в резултат на употребата на сухи млека, производство на компанията “Санлу”. С цел повишаване на протеина в продукцията си “Санлу”, както и други 21 китайски компании, са използвали химичното вещество меламин за повишаване съдържанието на белтъчини в млечните продукти. Жертви на меламиновия скандал в Китай станаха най-малко шест деца, а близо 300 000 се разболяха, припомня РИА “Новости”.
В края на декември пред съда бяха изправени 21 души, обвинени за производството и продажбата на мляко и млечни продукти с превишено съдържание на опасното химично вещество. Сред тях са четирима души, заемали висши ръководни постове в “Санлу”: 66-годишната Тян Вехуа, бивш ръководител на управителния съвет на компанията, Ван Юйлян и Хан Чжици – нейни заместници и У Цзюшен, който отговарял за снабдяването.
Няколко часа преди началото на съдебното заседание днес, на което се произнасят присъдите, пред сградата на съда започнаха да се събират хора. В Китай историята с меламина се възприема от населението много остро. За първи път некачествена китайска продукция застраши живота на стотици хиляди деца. Поради това населението открито призова властите към отговорност и поиска най-строги наказания за виновните. /БЛИЦ