Вторият китайски самолетоносач „Шандун" в момента провежда тестови и тренировъчни мисии на вода, потвърди Китайската централна телевизия, след появили се информации в социалните мрежи, че в понеделник корабът е видян да отплава от пристана си в Далиен.

„Шандун" е първият разработен и построен изцяло в Китай самолетоносач. В репортажа на телевизията се казва, че епидемията от COVID-19 не е засегнала тренировъчните и обучителни дейности на екипажа му. „Частите на кораба трябва да формират независими и цялостни бойни способности и да се интегрират в бойната система на флота, колкото се може по-бързо", заяви Ли Юнсюен, един от командирите на „Шандун".

Самолетоносачът бе въведен официално в експлоатация на 17 декември миналата година с церемония във военноморската база в Саня, провинция Хайнан, след което се върна в Далиен за поддръжка. В снимките в социалните мрежи при сегашното му отплаване в открито море не се виждат самолети, но в репортажа на централната телевизия се видя, че има няколко изтребителя J-15. Това означава, че по време на тренировките вероятно ще се отработват мисии по излитане и кацане.