Италианският вътрешен министър Матео Салвини защити решението си да премести стотици мигранти от малкото градче Риаче в Калабрия, на фона на обвинения в расизъм от опозицията. Случаят нашумя този месец с ареста на местния кмет по обвинения, че насърчава нелегалната имиграция и последвалите протести на местни жители и правозащитници.

Мигрантите в Риаче, дошли предимно от Африка, ще бъдат разпределени на различни места в Италия, обяви Матео Салвини. Той е вицепремиер и лидер на крайнодясната формация Лига, която е част от управляващата коалиция. Според него мярката е необходима за спиране на злоупотребите с фондове, предоставени от предишните кабинети на градската управа за настаняване и интегриране на мигрантите.

Лявата опозиция и активисти реагираха на решението на Салвини със залп от критики, съобщава БНТ. Усилията на градчето, което отвори врати за хиляди бежанци, получи широко международно признание. Новодошлите там са настанявани в изоставени домове и преминават обучение за работа.

Мигранти са над 300 от общо 2 000 местни жители, обобщава градската управа. Кметът Доменико Лукано, който е на поста от 2002 г., беше посочен от списание „Форчън“ като един от 50-те най-значимите лидери в света за 2016 г. Този месец той беше поставен под домашен арест, според Салвини като част от войната на кабинета срещу имиграционния бизнес.

Обвиненията срещу Лукано са, че е организирал бракове за заобикаляне на имиграционните регулациии и е сключвал договори с две сметопочистващи компании, даващи заетост на мигранти.

Кметът твърди, че единственото му престъпление е хуманността.