На хълма Капитолия във Вашингтон се проведе репетиция на церемонията по инаугурация на 45-ия американски президент Доналд Тръмп. В ролята на републиканеца и съпругата му влязоха военните от музикалната част на сухопътните войски на САЩ Грег Лоури и Сара Кори.
Главната цел на организаторите на събитието бе да се отработят всички действия по време на клетвата на президента и заместника му.За да прилича повече на новия президент, 53-годишният солист от армейския ансамбъл облече черно палто, бяла риза и червена вратовръзка.Той стоеше с вдигната дясна ръка пред „представителите на Върховния съд” от началото до края на клетвата, съобщава ТАСС.

Заради репетициите, почти целият център на Вашингтон бе блокиран от полиция.


 
По традиция президентът прочита клетвата, а след това, заедно със съпругата си, се отправя към резиденцията на „Пенсилвания авеню”. Една част от пътя изминава пеша, а другата – с кола.В петък Доналд Тръмп ще положи клетва пред Капитолия, където се очаква да се струпат между 700 000 и 900 000 души, включително и много протестиращи. На клетвата ще присъстват досегашният и новият президент, бивши президенти, министри, депутати и други високопоставени личности. След това ще има тържествено шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом и балове по случай встъпването в длъжност на Тръмп.

В събота във Вашингтонската катедрала ще бъде отслужена тържествена литургия.