Доналд Тръмп се похвали, че е спрял плановете на няколко американски компании, сред които Форд (Ford), за изнасяне на промишлени дейности в Мексико. Основните печеливши от това движение обаче остават безмълвни - това са промишлените роботи, информира Франс прес, цитирана от БТА.
Международната търговия, както и страни като Мексико и Китай, често са обвинявани за затварянето на заводи в богатите страни, докато истинските виновници, сгушени в сложните поточни линии на глобализираната икономика, по-трудно могат да бъдат разпознати и преборени.

Откакто заетостта в промишления сектор в Съединените щати достигна най-високото си равнище в края на 1970-те години, "95 процента от загубите на работни места се дължат на увеличаването на производителността, включително автоматизацията и информационните технологии, а не на търговията", изтъква Майкъл Хикс от центъра за проучване на икономиката и бизнеса към университета Бол Стейт в щата Индиана.

Този американски щат е един от бастионите, където Доналд Тръмп победи триумфално през ноември. Бъдещият президент заплаши с мита, които да откажат компаниите да местят производства в чужбина, като едновременно с това обеща да стане "най-големият създател на работни места, създаван някога от Бог".

Американската икономика обаче никога досега не е произвеждала повече промишлени стоки, докато в заводите й работят 7,3 милиона работници по-малко в сравнение с 1979 година.

Защото от 1960 година машини започнаха да боядисват, да изрязват, да заваряват и да сглобяват.

Днес множество нови работни места са застрашени от изкуствения интелект, новите инструменти на управление и 3D принтерите.

Политически театър

Според Майкъл Хикс, който от години познава бившия губернатор на Индиана и бъдещ американски вицепрезидент Майк Пенс, неотдавнашните обещания на Форд, на производителя на климатици Кариър (Carrier), които имат заводи в този щат, както и на други компании, че няма да местят производства, приличат на "политически театър".

"Привидният обрат при тези американски компании се дължи на простата сметка от очакваните данъчни намаления и промени в регламентите" при администрацията на Тръмп, отбеляза университетският преподавател.

По думите му, роботите ще бъдат основната част от инвестициите, пренасочени към САЩ. Обещанието за предоговаряне на търговски споразумения позволи на Тръмп да натрупа точки по време на предизборната кампания, но ефектът от това ще бъде ограничен, ако автоматизацията направи излишни голям брой ниско квалифицирани работни места.

Между 1980 и 2015 година промишленото производство се е увеличило с 250 процента в САЩ, докато работната ръка в сектора е намаляла с 40 на сто, според проучване на института Брукингс във Вашингтон. Според сътрудника на този институт Марк Муро това увеличение на производителността очертава голям проблем за обещанията на Тръмп да помогне на работниците, като върне в страната милиони работни места в промишления сектор.

Употребата на промишлени роботи в света неумолимо се увеличава, според Международната федерация по роботика. Най-големият им пазар вече е Китай.

Ако все пак в страната се върнат работни места в промишлеността, западните потребители ще откажат да плащат високите цени на стоките поради повишените разходи за заплати.

Ако производството на телевизори беше останало в САЩ, те биха стрували средно неколкостотин долара повече, отколкото сега, и домакинствата щяха да имат само по един телевизор в хола вместо няколко в цялата къща.

"Търговията не убива заетостта, а защитава потреблението", изтъква Хикс, като подчертава, че глобализацията е създала милиони допълнителни позиции в услугите и в логистиката в западните страни, отколкото са изгубените работни места в промишлеността.

Всички тези въпроси ще бъдат на дневен ред на започващия утре Световен икономически форум в Давос, наред с темата за встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ в петък.

"Намираме се на исторически завой. Имаме нужда от нови концепции. Не можем да имаме единствено популистки решения", изтъкна основателят на форума Клаус Шваб.