През септември в 4 италиански града ще стартира експериментално тест за употреба на наркотици за кандидатите за шофьорска книжка в Италия. Първи през теста ще минат полагащите изпит за шофьори в Каляри, Верона, Перуджа и Фоджа. През 2009 г. пък подобен тест ще бъде официално въведен в цяла Италия, съобщи вестник „Кориере дела сера“.
Новата мярка е по решение на Карло Джованарди, който отговаря за Дирекцията за борба с наркотиците в италианския Министерски съвет.

„Въвеждаме предварително европейска норма, която предвижда до 2011 година задължителното провеждана на подобен тест“, обясни Джованарди.

На контролна проверка за употреба на наркотици ще минават всички 14-годишни италианци, които се явяват на изпит за шофиране на мотори с малка кубатура, 16-годишните, които се явяват на изпити за каране на мотори, както и онези, които кандидатстват за шофьорска книжка за автомобили. Ако тестът за употреба на наркотици се окаже положителен, книжката няма да бъде давана.

„Това не е репресивна, а превантивна мярка. Става въпрос за това, че трябва да решим проблема с катастрофите по италианските пътища в събота вечер“, каза Джованарди. Именно в съботните вечери биват регистрирани най-много катастрофи сред младите италианци, които се връщат от дискотеките пияни или дрогирани. /ПронтоСофия