Американските военновъздушни сили са прихванали повече руски самолети край Аляска през 2020 г., отколкото по всяко време след края на Студената война.

Това съобщи заместник-началникът на щаба на американските военновъздушни сили Клинтън Хинават, пише "Труд".

„Има не само тревожни тенденции в ситуацията в Арктика, има и конкретна дейност. Не цялата тази дейност е добронамерена. Например миналата година прихванахме повече руски военни самолети в района на Аляска от всякога след Студената война“, аргументира се той.

„Така че това не е просто съперничество, а съперничество във военната сфера“, добавя Хинават.

„Поради тези промени ние се фокусираме върху Арктика и модернизираме стратегията си, така че САЩ да запазят присъствието си, да си сътрудничат със съюзници и партньори, но също така да могат да се конкурират във военната сфера в Арктика, ако е необходимо“, добави той.

Миналата година американските военновъздушни сили за първи път приеха стратегия за присъствието си в Арктика. Тя предвижда засилен мониторинг във всички области, проектиране на сила, сътрудничество с партньори и готовност за операции в Арктика.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че пилотите на авиацията на далечни разстояния редовно летят над неутралните води на Арктика, както и Северния Атлантик, Черно и Балтийско море и Тихия океан.

Военното ведомство подчерта, че „всички полети на самолети на руските военно-космически сили се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“.