За въоръжените сили на Украйна не само забавянето на доставката на необходимото оборудване може да се окаже катастрофа, но и неговата неуместност, когато военната помощ от съюзниците все пак пристигне в Украйна, каза Рейчъл Рицо, анализатор в Атлантическия съвет.

Руските въоръжени сили могат да получат предимство на бойното поле пред украинската армия, ако съюзническите страни не предоставят на украинските въоръжени сили самолети F-16 и ракети с голям обсег.

Съществува и риск транспортните центрове, които доставят оборудване в Украйна, да не издържат натоварването, пише The Washington Post на 22 март, цитиран от украинския Фокус.

Освен това дори оръжията, които са пристигнали в Украйна или са на път, могат да се окажат неефективни. Това мнение изрази в интервю анализаторът на Atlantic Council Рейчъл Рицо.

„Съобщението за изтребителите беше много символично и предизвика бурни аплодисменти в Киев, но самолетите от съветската епоха са с ограничена употреба предвид характера на войната“, каза експертът.

Според Рицо изтребителите ще бъдат полезни на украинската армия само в артилерийски бой от близко разстояние, в който нито една от страните не контролира небето.

Ситуацията с танковете Abrams, както пише вестникът, също е двусмислена.

„Тези танкове ще добавят големи бронирани сили, но няма да пристигнат до есента - около шест месеца след очакваното пролетно контранастъпление на украинските войски“, отбеляза анализаторът.

Освен това представители на Пентагона изразиха загриженост, че украинците ще имат затруднения с поддръжката и поддръжката на танковете Abrams.

Рейчъл Рицо вярва, че Русия вече може да получи предимство на бойното поле по четири начина:

ако съюзническите страни продължат да се колебаят относно доставката на необходимите оръжия и оборудване за въоръжените сили на Украйна;

ако очакваното оборудване не пристигне навреме в Украйна;

ако линиите за доставки и транспортните възли са претоварени с доставки на оборудване;

ако предоставеното оборудване вече не е от значение на определен етап от войната.

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в края на март, че военната индустрия ще реши изхода на войната. Според генералния секретар на НАТО Великобритания, Франция и Германия трябва да са готови за продължаване на подкрепата на Украйна със снаряди и резервни части за бронирана техника.

Руската федерация може да води война срещу Украйна още около две години. Заместник-началникът на разузнаването Вадим Скибицки посочи, че страната-агресор има достатъчен военен и икономически потенциал за това. Такава прогноза направиха на 23 март в ГУР.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук