На 29 май в Съединените щати бе честван ежегодният Ден на паметта, когато се почитат американските военнослужещи, загинали във всички войни и въоръжени конфликти, в които САЩ някога са участвали.

Роднини на американски доброволци, дали живота си, сражавайки се за Украйна, също са почели паметта на загиналите войници, пише The Washington Post.

Изданието отбелязва, че не е известен точният брой на американците, отишли ​​в Украйна, за да участват във войната. Но въпреки призивите на президента Джо Байдън и други официални лица и молбите към американците да не се излагат на опасност, може да има хиляди такива доброволци.

След 15 месеца военни действия е известно, че най-малко 16 американски доброволци са загинали, защитавайки Украйна. Все още не всички семейства са получили телата на загиналите войници, за да бъдат погребани.

Имената на някои американски военнослужещи, дали живота си за Украйна, вече бяха известни на широката общественост. 28-годишният Андрю Питърс загина през февруари 2023 г., докато се сражава с Международния легион.

Няколко години по-рано той се е уволнил от американската армия. Според семейството му той, както много други американски доброволци, е бил повлиян от кадрите от Украйна и призивите на украинските власти да помогнат за отблъскване на руската атака.

Неговият баща, 53-годишният ветеран от войната в Персийския залив Джон Питърс, се е опитал да разубеди сина си, но не е успял. В Деня на паметта семейство Питърс развява две знамена - украинско и американско - пред дома си.

Друг американски доброволец, 45-годишният Ник Маймер, служил две десетилетия в армията, загина в началото на май в Бахмутското направление.

Мъжът, който преподава английски в Испания след службата си, е заявил пред медиите миналата година, че е бил отведен в Украйна от "морален компас".

Украинските сили са получили останките на загиналия воин и семейството му се надява те скоро да бъдат върнати в Съединените щати за достойно погребение.

26-годишният Купър Т. Андрюс, пенсиониран сержант от морската пехота, загина през април при минометна атака, докато евакуира граждани в Бахмут. „Той имаше такова отношение: „Ако аз не го направя, кой ще го направи?“, спомня си майка му Уилоу.

Тя също така казва, че тъмнокожият й син, който се е сблъскал с расизма в американската армия, е прекарал няколко месеца в Украйна и се е чувствал в украинското подразделение дори по-комфортно, отколкото в Съединените щати. Според майка му той й говорел за събратя: „Като братя сме, мамо”.

На 20 май семейството на Купър проведе мемориална служба в родния му град Кливланд Хайтс. Останките на загиналия войник все още не са върнати в САЩ.

50-годишният Грейди Курпаси пътува до Украйна като част от група международни доброволци в началото на войната и участва в битки край Киев и в южната част на страната.

Той изчезва безследно през април 2022 г. и дълги месеци съдбата на капитана от морската пехота Курпаси беше неизвестна. Едва през май 2023 г. останките му бяха върнати у дома.

Друг бивш американски войник, 33-годишният Пийт Рийд, който се е сражавал в морската пехота в Ирак, Афганистан, Сирия и Йемен, е починал в Украйна през февруари 2023 г. - по-малко от месец след като отиде в страната като медицински доброволец.

През юни ще се проведе церемония за прощаване с починалия - семейството му планира да разпръсне праха му на място, което често е посещавал като дете.

Роднини на американските войници, загинали в Украйна, отбелязват, че желанието им да заменят безопасността на домовете си за помощта на чужда държава е вдъхновено от същите демократични идеали, които са в основата на службата в американската армия - любов към свободата и презрение към тирания.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук