26-годишният американец Джон Макинтайър се записа в Украинския чуждестранен легион миналата година и беше на фронтовата линия на 21 април. Всеки ден той можеше да умре от заблуден снаряд, но в крайна сметка успя да остане жив и разказа за всичко, което е видял с очите си. 

Така по известно радио той разказа, че след първата битка броят на чуждестранните наемници е намалял повече от три пъти.

„Ние, чуждестранните легионери, на полигона в Яворов бяхме около 1000. След Яворов броят намаля на 600. Месец по-късно, след първия бой и разпадането на взвод „Алфа“, вече бяхме 300. И след седмица броят на хората намаля от 300 на около 150. И това не са мъртвите - това са бегълци, американци, канадци и други момчета с опит в армиите на НАТО, с отлично оборудване, видели няколко руски бомби и бързо избягали вкъщи“, казва Макинтайър.

Той добави, че много наемници, уплашени, прекратили договора си с Въоръжените сили на Украйна. Макинтайър каза още, че сред чужденците е имало и неонацисти.

„Един от тези, знаете ли, които виждат знамената на украинските радикали и си мислят:„ О, това е раят за мен “, казва американецът, добавяйки, че тези измамници са написали в социалните мрежи, че се бият за въоръжените сили на Украйна и поискали да им изпратят пари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук