Украинското настъпление ще започне през следващите седмици и остава уравнение с много неизвестни. Това се казва в материал на The Wall Street Journal.

След няколко месеца на доставки на оръжия, Украйна се готви да нанесе контраудар "през ​​следващите седмици" и това е "много рискована кампания, която ще определи хода на следващите битки и евентуални мирни преговори".

Украйна ще се нуждае от „комбинация от умения и късмет“, за да намери и използва слабите места на врага, за да успее.

Украинците са по-мотивирани и в някои случаи по-добре въоръжени, докато в същото време Руската федерация „имаше месеци да се подготви“.

Също така Украйна няма да може да проведе нападение в стил НАТО, което предполага масирана въздушна атака със самолети и ракети преди атаката, по-специално това беше направено в Ирак.

ВСУ разполагат само с ограничен брой бойни самолети и бойни хеликоптери за разгръщане и „следователно е малко вероятно Украйна да ги рискува при фронтална атака срещу руските войски“, казва Джон Нагъл, доцент по бойни операции във Военния колеж на армията на САЩ .

Най-вероятно украинското настъпление ще започне с голяма атака или няколко малки атаки с наземно базирано високоточно оръжие с голям обсег, включително ракети и артилерия.

След първоначалния артилерийски и ракетен обстрел украинските сухопътни сили ще настъпят с големи сили, пише изданието.

И тук има разлика с класическите стратегии на НАТО, защото Украйна разполага с ограничен брой съвременни западни танкове.

Зад линията на танковете вероятно ще има френски колесни танкове и американски бронирани машини Bradley.

Засега пресичането на сухопътния коридор към Крим се посочва като вероятна цел за офанзивата, но „Москва, очаквайки такава атака, е прекарала месеци в изграждането на отбранителни укрепления в района на Запорожие, което според някои анализатори може да насърчи украинците вместо това да опитат друга посока за основния удар", пише изданието.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук