Американската администрация сега обмисля да достави своите бойни танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА и БТА. Вестникът отбелязва, че преди това САЩ бяха заявили, че танковете няма да бъдат част от доставките на оръжие.

"Администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна и съобщение за доставките може да бъде направено тази седмица", казаха официални лица пред вестника.

 "Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от собствените си танкове "Леопард 2" и също така ще одобри доставката на повече от тези германски танкове от Полша и други страни", посочва "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника президентът Джо Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица.

"Вашингон ще изпрати на Киев от 30 до 50 танка Abrams" - потвърдиха и пред Politico американски служители от администрацията на Байдън.

 

М1 Ейбрамс


Променяйки позицията си, САЩ изглежда се отказват от досегашното си противопоставяне на изпращането на бойни танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на американски висши представители, пожелали да запазят анонимност.

Те са казали, че не знаят дали има окончателно решение за изпращане на американски танкове "Ейбрамс" в Украйна, но че съобщение по този въпрос може да бъде направено още тази седмица.

Тази стъпка би окуражила Германия да последва примера на САЩ, подчертава Ройтерс и допълва, че още не е получила отговор от Пентагона.

Западните танкове за Украйна

На 24 януари германските медии съобщиха, че германският канцлер Олаф Шолц е готов да предаде танковете Leopard 2 на Украйна.

По-рано Владимир Зеленски каза, че Украйна „гледа към Абрамс“.

На 14 януари Великобритания обяви, че украинската армия ще получи танкове Challenger 2.

Френският президент Макрон смята, че страната му теоретично може да прехвърли танкове Leclerc, но за това трябва да бъдат изпълнени определени условия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук