Китайският лидер Си Дзинпин се готви да посети Москва за среща с руския президент Владимир Путин в идните месеци, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на добре осведомени източници.

Според тях Си иска Китай да играе по-активна роля в уреждането на конфликта в Украйна. Затова срещата с Путин ще бъде част от усилията на китайския лидер за свикване на многостранни преговори за мир и ще даде възможност на Пекин още веднъж да призове да не се прибягва да употреба на ядрени оръжие, се посочва в статията, цитирана от Ройтерс.

Подготовката за визитата е в ранен стадий и все още не е е приключила, казва "Уолстрийт джърнъл", като добавя, че Си може да посети руската столица през април или в началото на май. По това време Русия чества победата си над Германия във Втората световна война.

Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И пристигна днес в Москва, като страната опитва да увеличи дипломатическите си усилия, за да насърчи постигането на мир в Украйна и часове след като Путин обяви, че Русия преустановява участието си подписания със САЩ договор "Нов СТАРТ" за контрол върху стратегическите нападателни оръжия.

Докато е в Москва, Ван най-вероятно ще обсъди пътуването на Си, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки запознати с планирането на срещата. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук