Интернет компанията Yahoo обяви нова услуга, която ще показва реклами с изображения и видео в резултатите от търсене, съобщи "Ню Йорк Таймс".
Обикновено рекламите при търсене показват само текст и връзки. В типичния случай маркетолозите разпределят бюджета между отделните типове реклами.
Въвеждайки услугата Rich Ads in Search, Yahoo ще пренесе част от предимствата на банерите в рекламата, помествана в резултати от търсене. Компанията се опитва да си върне отнети от Google позиции в “search” рекламата, след като делът й намаля от 13.8% през 2004 г до 10.5% в момента, според данни на eMarketer.
В същото време пазарният дял на Google в сегмента нарасна над два пъти - от 32.8% на 67.7%.
Силата на Yahoo е в дисплейната реклама, където компанията продава банери на страниците си с висок трафик. С напредването на кризата, много рекламодатели насочиха част от бюджетите си към “search” рекламата.
Финансовите резултати на Yahoo за четвъртото тримесечие отчитат именно тази тенденция – приходите от реклама в търсене са се увеличили с 11%, а тези от дисплейна реклама са намалели с 2%. /technews.bg