Япония ще разгърне мобилни ракетни установки на отдалечения архипелаг Сакисима (префектура Окинава) в Източнокитайско море, предава ТАСС. Радиусът на техните действия представлява около 300 км., което включва в себе си спорните острови Сенкаку, чиято принадлежност се оспорва от Китай.
Освен това, на острова се предвижда да бъдат разположени няколко мощни радара. Средствата за повишаване на отбранителната способност на отдалечените острови ще бъдат заложени в бюджета за 2017 г., а пълното разгръщане на пусковите установки ще завърши към 2023 г. Съгласно плановете на японските власти, в течение на близките две години на островите Сакисима ще бъде създаден постоянен гарнизон, в чийто състав ще влизат 2 хил. войници от силите за самоотбрана на страната.

Миналата седмица правителството на Япония няколко пъти отправи протест пред Китай във връзка с масовото нахлуване на китайски кораби в акваторията до островите Сенкаку. Така на 6 август в този район беше забелязана безпрецедентно голяма група в състав от 230 китайски риболовни кораба и шест кораба на китайската брегова охрана.