Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, заяви тази вечер украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Зеленски каза това, след като най-малко седем души загинаха при руска атака с дронове в региона на Киев и след като жилищна сграда в град Запорожие бе поразена от руска ракета.

"Ще отговорим решително на всички атаки на окупаторите срещу нашите градове. Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор", изтъкна Зеленски в рамките на ежедневното си обръщение.

По-рано днес украински медии с ентусиазъм съобщиха, че Зеленски е посетил "фронтовата линия край Бахмут" и се е срещнал с украински военни.

"Президентът Зеленски посети позициите на Въоръжените сили на Украйна в Бахмутско направление, където разговаря с военните и им връчи награди", увериха от канцеларията на украинския лидер.

На кадрите обаче се вижда само някакъв хангар, разположен вероятно в безопасна зона.

"За мен е чест да връча медали на нашите герои, да ви стисна ръката и да ви благодаря за защитата на нашата страна и суверенитета", каза Зеленски на военните.

"Вие имате трудна, но историческа съдба, тази да защитавате нашата земя и да върнете всичко на Украйна, за нашите деца", добави президентът, преди да отдаде почит и на убитите военни в източната част на Украйна и като цяло в тази война.

Медиите в Украйна притеснени от думите на Антъни Блинкен 

В същото време, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на изслушване в Сената, че всяка европейска страна, която е страна в Международния наказателен съд (МНС), трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако той посети тази страна, пише агенция УНИАН.

"Мисля, че всеки, който е страна по съдебно дело и има задължение, трябва да спази задължението си", каза Блинкен в отговор на въпрос на сенатор.

Блинкeн обаче не отговори директно на въпрос, дали американските власти биха задържали руския президент, ако той стъпи на американска почва. Вместо това той отбеляза, че САЩ не са страна по делото. Страната оттегли подписа си, без да ратифицира хартата в началото на 2000-те години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук