Бежанците не могат да избират къде в Европа да бъдат приети и носят отговорност да отидат там, където има място. Това каза днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Той посочи, че е възмутително и неприемливо бежанците, достигнали Гърция и Италия да отказват да се качат на самолет за друга дестинация, освен Германия.
Председателят на еврокомисията каза още, че някои страни от Европейския съюз са готови да приемат бежанци от пренаселените лагери в Гърция и Италия, "но има изключително малко бежанци, които се съгласяват да бъдат презаселени".

Европейският съюз изработи план за презаселване на бежанците през септември 2015 г., за да преразпредели сред страните членки 160 000 души, търсещи подслон в Европа, от най-засегнатите държави от пристигането на множество мигранти. След повече от година само около 7000 души са преместени по силата на този документ, останалите отказват. В повечето случаи тяхната цел е Германия и така те отказват, ако друга страна им предложи да ги приюти.