Търговските войни лесно избухват, ескалират бързо и свършват лошо. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на фона на повишеното напрежение с Вашингтон.

"Търговските войни лесно избухват, ескалират бързо и свършват лошо. Най-вече за тези, които са ги започнали. Европа винаги ще защитава свободната и справедлива, основаваща се на равнопоставеност и реципрочност търговия.


Ние няма да бъдем наивни и сме готови и решени да правим бизнес. И ако някой налага тарифи за нашия авиационен сектор, ние ще направим абсолютно същото. Абсолютно същото", каза Юнкер, цитиран от БНТ.

Ако САЩ наложат мита на стоки от Европейския съюз, Брюксел ще бъде принуден да направи същото. Това каза говорител на Еврокомисията по повод вчерашното решение на Световната търговска организация да даде зелена светлина на Америка да налага мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда годишно заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс.

Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг.

ЕС съжалява, ще Америка изглежда е взела решение да наложи допълнителни мита върху експортни стоки от Европа. Подобна стъпка ще удари преди всичко американските потребители и компании. Това каза Даниел Росарио - говорител на Европейската комисия.