Отношенията между ЕС и Великобритания винаги са били щекотливи, а председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите по Брекзит започват да приличат на ухажване между два таралежа. „Ние не сме във война с Великобритания", каза Юнкер пред австрийския всекидневник "Ди Пресе“ в интервю, публикувано ден след като планът на британския премиер Тереза Мей беше отхвърлен като неприложим и неприемлив от останалите 27 членове на блока на неформална среща на високо равнище Залцбург.

„Трябва да внимаваме като два таралежа, които се обичат един друг“, каза Юнкер.

„Когато се прегърнат два таралежа, те трябва да внимават да не се убодат“. Юнкер настоя, че двете страни "се приближават". Въпреки това "ирландският въпрос за границата е много труден", каза той. "Също така е ясно, че не може да има напускане на ЕС и запазване на привилегиите на общността. Брекзит означава Брекзит", каза той. На въпроса дали британците трябва да имат още едно гласуване по сделката за излизане, след като бъде постигнато съгласие, Юнкер заяви, че Мей е казала ясно в Залцбург, че няма да има втори референдум.

"Независимо от това британският парламент трябва да гласува за сделката за излизане, както и Европейският парламент. И не всичко, което Лондон харесва, се харесва от парламента на ЕС“, добави той. Юнкер каза, че ситуацията между Великобритания и ЕС не трябва да бъде "безкрайно драматизирана". Великобритания "ще остане важен партньор в търговията и сигурността за ЕС, но с британците губим малко прагматизъм. Поради това напускането ме натъжава дълбоко", каза Юнкер