Европейският съюз трябва да "създаде правни начини" за мигрантите, които искат да се преместят в Европа, тъй като Старият континент "ще се нуждае от имиграция през следващите десетилетия". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Трябва да предоставим на тези, които искат да дойдат и могат да дойдат, и чиято ситуация им позволява да дойдат, правни пътища, за да се преместят в Европа", каза Юнкер.

"Вярвам, че ако не им предоставим правни начини да имигрират в Европа и да се имигрира в Европа, ние ще загубим", смята той.

Според него, ако мигрантите, най-вече бедните и нуждаещите се, не могат да влязат в "къщата на Европа през главната врата, те ще влязат през задните прозорци".

Председателят на ЕК също каза, че е шокиран от информацията, че в Либия хора са продавани като роби.

"Не мога да спя спокойно, когато си помисля какво се случва с тези хора, които отиват в Либия, за да подобрят живота си, а в крайна сметка се озовават в ада", изтъкна Юнкер.

Тази седмица ще се проведе петата среща на върха ЕС-Африка в Кот д'Ивоар, на която лидерите на двата континента ще обсъдят миграцията от Африка към Европа.