Южна Корея и САЩ започнаха първото си съвместно военноморско учение от пет години насам на Корейския полуостров, предават световните агенции.

В учението участва ударна група на САЩ, водена от самолетоносача "Роналд Рейгън". Заедно с него в маневрите участват и ракетният крайцер "Чанселърсвил" и разрушителя "Бари". Планира се в учението да участва и американската атомна подводница "Анаполис".

Учението се провежда в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в областта на сигурността "на фона на постоянните спекулации, че Пхенян може да предприеме провокативни действия катоядрен опит или изстрелване на балистична ракета от подводница".

По-рано агенцията цитира официален източник, според когото "пристигането на самолетоносача има за цел да демонстрира надеждността на съюза между Южна Корея и САЩ и готовността за възпиране на Северна Корея в нейните ядрени и ракетни заплахи".

На редовната среща на Консултативната група по стратегията за възпиране, проведена във Вашингтон на 16 септември, САЩ и Южна Корея подчертаха, че ще продължат да противодействат на политиката на Северна Корея, като използват всички възможни механизми, включително военни.запа

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук