Съединените американски щати отново отложиха изпитанията на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III. Този път тестовото изстрелване на ракетата няма да се състои поради военната активност на Китай на фона на ситуацията, която се разигра около Тайван.

Това заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, съобщава The Wall Street Journal.

Така администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отложи планирано тестово изстрелване на балистична ракета, за да избегне ескалация на напрежението с Китай, който започна да "демонстрира военна сила" близо до Тайван. Белият дом каза, че ВВС на САЩ са искали да проведат тестове тази седмица, но сега те няма да се проведат в близко бъдеще.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред изданието, че министърът на отбраната Лойд Остин е наредил разширяване на военноморското присъствие, но след това е казал да се отложи изпитанията на ракетата, за да избегне по-нататъшно обтягане на отношенията с Китай.

„Докато Китай провежда дестабилизиращи военни учения около Тайван, Съединените щати вместо това демонстрират поведение на отговорна ядрена сила, намалявайки риска от грешни изчисления“, каза Кърби.

Междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, способна да носи ядрено оръжие, е ключова част от стратегическия арсенал на американската армия, с обсег от повече от 9660 км и скорост от приблизително 24 000 км/ч. Ракетите от този вид са разпръснати в укрепени подземни мини.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 2 август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна на посещение на остров Тайван.
Китай заяви, че ще отвърне със "строги мерки", ако Пелоси пътува до Тайван, и каза, че "твърдо възразява" срещу евентуално посещение.

В навечерието на посещението Пекин предупреди за "фрапиращи политически последици". Китайски служители също казаха, че нацията „няма да седи безучастна“, ако КНР почувства, че „суверенитетът и териториалната й цялост“ са застрашени.

Американската страна не е потвърдила официално посещението на Пелоси в Тайван. Азиатското й турне включва посещения в Япония, Южна Корея, Малайзия и Сингапур, някои от които вече са осъществени.

Пелоси наистина кацна в Тайпе и стана първият високопоставен американски политик, посетил Тайван от 25 години. След това стана известно, че в следващите дни Китай ще проведе мащабни военни учения около Тайван.


Превод: БЛИЦ