Южна Корея ще забрани частните събирания от 5 и повече души и ще затвори ски курортите си, както и останалите големи туристически обекти от Коледа в опит да възпре разпростарението на коронавируса, предаде АП, цитирана от Монитор.

Новите органичения бяха оповестени днес от премиера Чун Се-гюн и разширяват вече наложените ограничения в региона на Сеул на национално равнище. Столицата беше епицентър на новата вълна коронавирус, която напълни болниците и породи въпроси дали правителството се справя с овладяването на пандемията.


„Длъжни сме да предотвратим разпространението ви вируса по празниците“, посочи Чун.

Ръстът на заболяванията обаче принуди властите да действат, след като седмици наред се колебаеха да наложат по-строги мерки по икономически причини. Днес в Южна Корея са регистрирани 869 нови случая, главно в района на Сеул, с което общият им брой достигна 51 460. За послединте 48 часа са починали 48 души.

Новите мерки предвиждат забрана за посещения в домове за възрастни, а живеещите в тях и служителите ще бъдат тествани всяка седмица. Църкви и други храмове ще бъдат затворени, ресторантите  няма да могат да посрещат големи групи и трябва да осигурят дистанция между посетителите.

Затварят около 180 места за каране на ски, кънки и шейни. Същото се отнася и за национални паркове и крайбрежни туристически места, посещавани от хиляди на Нова година, за да посрещнат там изгрева на слънцето. Хотелите пък ще работят с до 50 процента от капацитета си.