Южнокорейски вестник призова днес Сеул да се сдобие с ядрено оръжие, предаде АФП. В Южна Корея има 28 500 американски военнослужещи. По силата на споразумение между нея и САЩ от 1974 г. на страната е забранено да разработва ядрена военна програма. САЩ поемат ангажимента да защитават с техния "ядрен чадър" Южна Корея.

Но все по засилващата се заплаха от страна на Северна Корея кара някои южнокорейци да заговорят за еманципация на Юга от американското ядрено покровителство. "В момент, в който заплахата на ядрените оръжия тегне над главите ни, ние не можем да сме зависими от американсия ядрен чадър и от американското ядрено възпиране", се казва в редакционен коментар на южнокорейския в. "Донга илбо".

В него се припомня, че вече не може да се говори за свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров, а само за свободна от ядрени оръжия Южна Корея. Така че Сеул не трябва да се колебае и да позволи завръщането на територията си на тактически ядрени американски оръжия, както и да започне да разработва свои собствени ядрени оръжия, допълва изданието. САЩ разположиха за известно време ядрени оръжия в Южна Корея след Корейската война (1950-53 г.), но ги изтеглиха през 1991 г., когато Югът и Северът заедно изразиха намерение да работят за един свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров.

По-рано се появи информация, че по време на военни учения Южна Корея е симулирала ракетна атака срещу севернокорейски полигон за ядрени изпитания. Вчера Пхенян изпита шестата си ядрена бомба.