Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е намалил публичните прояви заради коронавируса. Това съобщи южнокорейското разузнаване, цитирано от "Ройтерс".

Няма признаци Ким Чен Ун да е претърпял сърдечна операция. Изчезването му за три седмици вероятно е свързано с епидемията от коронавирус, информира "Йонхап".

БЛИЦ припомня, че Ким присъства на откриването на завод за торове, а новината бе съобщена от държавната медия на КНДР в събота. Това е първата му публична проява от 11 април. Отсъствието му доведе до спекулации, че лидерът на Северна Корея има здравословни проблеми. Южнокорейска медия съобщи, че Ким е претърпял сърдечна операция.

Но Националната разузнавателна служба на Южна Корея съобщи по време на изслушване в Комисията по разузнаване към парламента, че информацията за здравето на Ким Чен-ун е "безпочвена".

По време на изслушването член на комисията отбеляза, че Ким обикновено изпълнява задълженията си, когато е извън публичното пространство.

Депутатът разкри, че тази година има само 17 публични прояви на Ким Чен Ун в сравнение със средно 50 предишни години, което разузнаването на Южна Корея смята, че е заради възможна епидемия от коронавирус в северната съседка.

Пхенян твърди, че няма потвърдени случаи в страната.

Министърът по въпросите на обединението на Корея Ким Йон-чул заяви, че изчезването на Ким не е необичайно, защото страната е предприела мерки срещу коронавируса.

Не може да се изключи вероятността от епидемия в КНДР, твърдят от Сеул.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!