Във Франция се провежда срещата на върха на "Нормандската четворка", като в нейните рамки се проведе и двустранна среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски.

Лидерите на "Нормандската четворка" са се договорили за размяна на пленени лица във формат "всички за всички", информират световните издания, като се позовават на източник в украинската делегация.

Също така се съобщава, че обменът на затворници между Русия и Украйна се планира да се извърши до 31 декември.

Лидерите на "Нормандската четворка" приеха и комюнике след срещата на срещата на върха в Париж.

В комюникето има три точки: „Незабавни мерки за стабилизиране на ситуацията в конфликтната зона“, „Мерки за прилагане на политическите разпоредби на Минските споразумения“ и „Продължаване“.

В него се казва още, че участниците в срещата на върха подкрепят измененията в Конституцията на Украйна въз основа на формулата на Щайнмайер.

Отбелязва се също, че държавните лидери се надяват на установяването на пълноценно примирие в Донбас преди края на 2019 г.

"Страните се задължават да обезпечат пълното и всецяло изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня, подкрепено с прилагането на всички необходими мерки за поддържане на примирието до края на 2019 г., се казва в документа.

Германският канцлер Ангела Меркел, на пресконференция след срещата на върха на "Нормандската четворка", е изразила задоволството си от проведените преговори.

„Доволна съм от тази среща. За първи път президентът Путин и президентът Зеленски се срещнаха", заявила е Меркел.

Тя също така е изразила мнение за необходимостта от подобряване на режима за прекратяването на огъня и е отбелязала, че страните "преодоляха периода на застой".

По-рано френският лидер Еманюел Макрон заяви, че следващата среща на върха на "Нормандската четворка" трябва да се проведе след четири месеца.

Превод и редакция: БЛИЦ