Еврокомисарят Владимир Шпидла поиска пълно отваряне на германския трудов пазар за източноевропейците. "Надявам се, че всички страни-членки ще отворят пазарите си на труда", каза той по повод на доклад за мигрантските потоци в ЕС, посочва Дойче веле.
С изключение на Германия, Австрия, Белгия и Дания всички западноевропейски страни вече са отворили пазарите си за граждани от страните, присъединили се към Съюза през 2004 година. Тогава Общността се увеличи с 10 държави, което предизвика не само радост у жителите на старите страни-членки. Хората се бояха, че ще бъдат залети с евтина работна ръка от изток, че пришълците ще им отнемат работните места и ще предизвикат намаление на равнищата на заплатите. Много страни, сред които и Германия, въведоха по тази причина ограничения за притока на работници. Което принципно е несъвместимо с правилата на вътрешния пазар.
Неоснователни страхове
Еврокомисарят Владимир Шпидла произхожда от една от новоприсъединилите се страни - Чехия. Непосредствено след встъпването си в длъжност в края на 2004 година той започна да се опитва да снеме германските страхове: "Икономическата миграция е естествен процес и за Европа е много важно добре да направлява този естествен процес."
Но Германия, Австрия и други държави и досега държат неотклонно на ограниченията. Най-късно до 2011 година те ще държат на дистанция работниците от Полша, Чехия и Унгария, до 2013 година - хората от Румъния и България. Шпидла отново излиза с призива за доброволното отменяне на ограниченията. Специално към Германия посланието му е следното: "Нашият доклад показва ясно, че нито една от страните, отворили пазарите си, няма проблеми по тази причина. От икономическа гледна точка това е истински успех."
Положително се е случвало в приемащите страни да не достигат жилищата или местата в детските градини, но негативни отражения върху пазара на труда или нивото на заплащане не са регистрирани.
Глад за квалифицирани кадри
Междувременно на германското правителство му се налага да се справя по-скоро с обратния проблем - в страната не достигат квалифицираните кадри. Но ограниченията бяха отменени само в конкретни сфери, като например за инженерите. Въпреки това именно висококвалифицираните кадри по-скоро отбягват Германия. Пречките са твърде големи в сравнение с държави като Великобритания или Ирландия, да не говорим за страните извън Европа. Великобритания и Ирландия се отказаха от ограниченията и привлякоха голямо количество работници от изтока, предимно от Полша. Сега покрай финансовата криза мнозина се завръщат обратно по родните си места.
В заключение Шпидла на базата на опита си от комунистическите времена в Чехия изтъкна принципно свободата като същностен елемент на демокрацията: "Свободата на придвижването естествено е ценност и макар в определени моменти да може да се лимитира свободата, за това действително трябва да има много добри основания." /БЛИЦ