Смъртта на Михаил Горбачов е огромна загуба не само за Русия и руския народ, но и за цялата световна общественост. Като причина за смъртта му се посочва преклонната му възраст и проблеми с бъбреците.

През последната година неведнъж е лежал в болница на хемодиализа.

Сега се появиха важни подробности около погребението му.

Няма решение засега дали ще има държавно погребение на Михаил Горбачов“, каза днес прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. 

Той поясни, че решението зависи от желанието на роднините.

„Трябва да имаме търпение“, каза още той.

„Все още не знаем каква ще е процедурата, това зависи от желанието на роднини и приятели, няма информация за това още“, така Песков отговори на журналистически въпрос дали руският президент Владимир Путин ще присъства на погребението на Горбачов.

Според последната воля на Горбачов той ще бъде погребан до съпругата си Раиса Горбачова в Москва.

Руският президент Владимир Путин също коментира кончината на Горбачов.

Съветският лидер Михаил Горбачов е имал „огромно влияние върху хода на световната история”. Той намираше решения на неотложни проблеми по свой начин”, каза Путин в своето изявление.

„Той води страната в труден период, изпълнен с драматични промени и международни, икономически и социални предизвикателства”, заяви руският президент и допълни: „Той разбираше, че са нужни реформи и се стремеше да предложи своите решения на неотложни проблеми“.

Говорител на Кремъл пък описа Горбачов като „уникален човек, който ще остане завинаги в историята на Русия“. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук