Трима служители на германските тайни служби взривяват в Косово мисията на Европейския съюз. Невероятно, но така звучи официалната версия на прокуратурата в Прищина. Ето и повече подробности по темата в материал на Дойче веле.
Дали независимата държава Косово е сборище на агенти, измамници и шмекери? Подобно впечатление се създава от последния случай с тримата предполагаеми служители на германските тайни служби, обвинени за нападението с взривно устройство срещу мисията на Европейския съюз в Прищина. И които сега са за 30 дни в ареста.
Първоначално събитието, при което само са се счупили няколко прозореца, не предизвика почти никакъв интерес. Но след като стана известно, че са задържани трима германци, при това с документи на разузнаването и с план на пострадалата сграда в джоба, случаят придоби съвсем други измерения.
От Федералното разузнаване се очакваха разяснения, но и до момента германските служби за сигурност заявяват единствено, че нямат нищо общо с това мистериозно нападение. Към германците се отправят обвинения в тероризъм и сътрудничество с разузнаването. Освен това се смята, че те са замесени в планирането на още три нападения с взривни устройства срещу сгради на международни организации в Косово и в парламента в Прищина.
Ако се стигне до присъда, тя може да достигне до десет години затвор, казва косовският експерт по наказателно право Исмет Салиху: "Дори и да се установи, че тримата мъже са от германските тайни служби, те нямат никакъв имунитет и ще бъдат третирани като всеки друг жител на Косово. Ако се докаже участието им в терористични действия, изобщо не може и дума да става за имунитет."
Обвиняемите, които уж били наблюдавани от косовски специалисти по антитерористична дейност на мястото на престъплението, настояват, че са невинни - търсели улики след нападението. Но вероятността те скоро да бъдат освободени не е особено голяма. По данни на германските власти колегите им в Косово нямат склонност за сътрудничество.
Депутатът от партията на зелените Ханс-Кристиян Щрьобеле държи на бързото изясняване на случая: "Очевидно става дума за интрига, която може да е свързана с интересите на косовското правителство, но вероятно и с други тайни служби, или пък с тамошното правосъдие."
Обвиненията - гротескни или правдоподобни?
Дори и тежестта на доказателствата да не е малка, напълно неясно е какъв би могъл да бъде мотивът на германците. Обвиненията към предполагаемите агенти на германското разузнаване са, че с нападението искали да попречат на усилията за разполагане на полицейска мисия на Европейския съюз в Косово. Което звучи гротескно в контекста на усилията, които Германия до момента е положила именно за създаването на тази мисия. В средите на германските тайни служби се говори по-скоро за борба за власт сред политическото ръководство на косовските албанци. Наистина - в Косово има екстремистки движения, които се борят срещу всяка намеса отвън и са за пълна самостоятелност.
Засега младата държава все още се администрира от международни организации. Стартът на мисията на Европейския съюз би бил първата крачка към поемането на собствена отговорност. Но намеренията попаднаха в задънена улица, тъй като албанците и сърбите, въпреки декларацията за независимост, все още спорят по окончателния статут на Косово. Сега възниква и заплахата от дипломатическа криза с Германия. /БЛИЦ