Самият факт, че руско-украинските преговори продължават, е доказателство за техния напредък. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Фактът, че преговорите се водят, е индикатор за напредък.

Що се отнася до същността на напредъка, не е възможно да се говори за това какво е напредък и какво не е напредък, без да се разкрива същността на преговорите, но те са затворени.

Сутрешна сводка: Пентагонът съобщи за силна руска военна активност край Одеса, грохот от мощни експлозии в Беларус

Изхождаме от това, че самите преговори и техният напредък са индикация, че този процес е в ход“, допълни още Захарова.

Специалната военна операция на въоръжените сили на Русия в Украйна няма за цел да унищожи държавността на тази страна или да свали нейния президент, съобщи още тя.

„Ще подчертая още веднъж това, което нито западните медии, нито дори западният естаблишмънт искат да видят: тази специална операция не е насочена срещу цивилното население. Тя няма за цел да завземе територията на страната, да унищожи нейната държавност, да свали настоящия президент. Повтаряме това отново", каза Захарова.

Тя добави, че „западните медии формират абсолютно изкривена картина на случващото се“. По думите й те "просто дезинформират, тъй като са пропаганден инструмент в ръцете на своите политици, на собственото си население“.

Очевидка твърди, че радикали от "Азов" са взривили театъра в Мариупол, в който са се били укрили много хора

Говорителката на руското външно министерство подчерта, че Западът игнорира "зверствата" на украинската страна срещу цивилното население в Донбас.

"Отново виждаме абсолютно безучастна реакция от Запада. Те усърдно игнорираха, мълчаха във връзка с поредното зверство на украинските си подопечни. Сякаш нищо не се е случило. Сякаш не е имало клане на цивилни", заяви тя. Захарова обвини Украйна в лъжа за твърденията, че руски военни са бомбардирали сградата на драматичния театър в Мариупол, където са се криели между 1000 и 2000 цивилни.

"Разбира се, това е лъжа, руските въоръжени сили не бомбардират градове, всички го знаят добре, колкото и видеозаписи да се монтират в структурите на НАТО, колкото и видеоклипове и фотофалшификати да се хвърлят, истината все пак ще пробие", твърди Захарова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!