Европейската комисия започна съдебно производство срещу Гърция с обвинение, че не е актуализирала картите на риска от наводнения, както се изисква от законодателството на ЕС.

Според изпълнителната власт на ЕС, Гърция не е актуализирала своите карти до март 2020 г., както се изисква от директивата за наводненията от 2007 г., и е единствената страна-членка на ЕС, която не е спазила това изискване.

Гръцкото правителство първоначално обеща, че ще изпълни задълженията си съгласно законодателството на ЕС до юни 2023 г., но преди лятото обяви, че няма да може да се справи до края на годината, твърдят от комисията, цитирайки забавянето като основна причина за отиване на съд.

Изпълнителният директор на ЕС подчерта, че картите са „ключов инструмент“ за предотвратяване на наводнения и управление на риска, тъй като „те спомагат за повишаване на осведомеността относно районите, изложени на риск от наводнения и помагат на общностите да разработят стратегии за намаляване на тези рискове“.

В допълнение,  могат да се използват от службите за гражданска защита, пожарникарите и първа помощ за „планиране на спешни реакции“ и „подкрепа на застрахователни решения“, както и „планиране на използването на земята и градското развитие, за избягване на създаването на нови рискове”, допълват в Брюксел.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис беше подложен на критики заради реакцията на правителството му относно смъртоносните пожари и опустошителните наводнения, които удариха страната през лятото. Лявата опозиция обвини правителството на Мицотакис в недостатъчна готовност и неспособност да създаде адекватна структура за управление на тези множество бедствия и техните последствия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук