Иракските специални служби обявиха вчера, че са арестували възможен приемник на ликвидирания от САЩ главатар на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

"Днес беше арестуван терористът Абдел Насер Кардаш, който беше претендент да замени престъпника Ал Багдади", се казва в цитирано от телевизионния канал "Ас Сумария" изявление на иракското разузнаване.

"Арестът е извършен въз основа на достоверна информация", се допълва в него.

Истинското име на Кардаш, който е известен още и под имената Абдала Кардаш и Абу Омар ат Туркмани, е Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула. Роден е през 1976 г. в иракския град Тал Афар в семейството на тюркмени. Има бакалавърска степен, учил е шериат в Мосулския университет. Присъединява се към терористичната мрежа Ал Каида и се смята за един от главните й идеолози.

Според някои сведения се е запознал с Ал Багдади през 2004 г. в американския затвор Кемп Бука в Ирак, където двамата са затворници. Кардаш е бил един от основателите на групировката, участвал е в създаването на идеологията й и планирането на редица операции.

Редица експерти смятат, че именно той е положил основите за унищожаването на язидите в Северен Ирак и християните на територията на Ниневийската равнина. Кардаш е в американския списък с терористи от 2015 г. и за главата му има обявена награда от САЩ в размер на 5 милиона долара.

На 27 октомври миналата година президентът Тръмп обяви, че Ал Багдади е бил ликвидиран от военните на САЩ.