В Северна Македония запалиха българския флаг, а от водещи политици се чуха сексистки обиди към министъра на външните работи Екатерина Захариева. Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира, заяви премиерът Зоран Заев.

"Това е въпрос на възпитание и светоусещане. Тези хора, които запалиха българския трибагреник, вероятно го правят, защото България на този етап каза "не" на присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Това, което видяхме, е характерно за едно друго време. Това поведение няма да бъде толерирано", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че България е член на ЕС от 2007 г. и подчерта, че няма да се съгласим, която и да е държава в предприсъединителен процес да ни дава уроци. Според него случващото се е урок, през който Република Северна Македония сега ще мине.

"Би било много жалко, ако не завършат този път, който поеха сами. Предстоят им много важни етапи от присъединителния процес. Но ако не уважават партньорите и държавите, които им подадоха най-силно ръка, тогава трудностите биха се умножили", каза още Георгиев в "България сутрин".

Той се надява до следващото обсъждане на присъединяването на Северна Македония към ЕС исканията на България да бъдат взети предвид. По думите му вратата не е затворена и разговорите винаги може да продължат.

"Прави се внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад - Холандия, Франция... Не сме този единствен стопер, който възпрепятства Северна Македония", подчерта зам.-външният ни министър.

"Това е най-близкият до нас народ, който сме свикнали да наричаме братски. Много се надяваме този спор да се разреши и в бъдеще да продължим като партньори и приятели на европейската сцена. Много ми се иска тази осъзнатост да бъде и от двете страни", отбеляза Георг Георгиев.

В събота част от протестиращите срещу правителството изпочупиха стъклата на офис на ГЕРБ в София. Георгиев определи действията им като вандалски. "Протестите не са процес, който ни тревожи, защото той е демократичен и правов. Към мирно протестиращите граждани никога няма да се обърнем с агресия или неразбиране", заяви лидерът на младежката организация на ГЕРБ. 

Той не се нае да посочи кой предизвиква провокациите, но по думите му това са хора, които търсят сблъсък, за да провокират същия отговор и да се стигне до стълкновение, което да уличи властта в полицейско насилие.