Мъж на 43 години от Пещера е починал тази сутрин в сектор "COVID" на МБАЛ-Пазарджик, където се приемат болни с доказан коронавирус. За това информираха от лечебното заведение.

Болният постъпва в инфекциозното отделение на 29 март с грипоподобни симптоми. Първата му проба за COVID-19 e отрицателна. В ранните часове на 2 април, след като състоянието му се влошава, е преместен в интензивния сектор. Пациентът е бил с прогресираща дихателна недостатъчност, която е довела до нужда от интубация и поставяне на апаратна вентилация.

В продължение на 10 дни при него има 24-часов екип от анестезиолози и реанимационни сестри, които, в тясно сътрудничество с лекарите от инфекциозното отделение, успяват да приложат лечение, което да подобри състоянието на 43-годишния мъж.


Така се стига до отбиване от апаратна вентилация с последваща успешна екстубация. След това състоянието на екстубирания пациент остава стабилно за повече от едно денонощие, но тази сутрин рязко се влошава и малко след 10.00 часа той е издъхнал с тежка клинична картина на масивна белодробна емболия. 

Мъжът е имал и придружаващи заболявания - хипертония и незадоволително контролиран диабет.

БЛИЦ припомня, че рано тази сутрин когато шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви колко вече са диагностицирани българи с коронавирус, стана ясно, че COVID-19 е взел общо три жертви навръх Цветница.

Така починалите у нас от коронавирус стават 32.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!