Сицилианските мафиотски босове, членовете на Коза ностра, поради икономическата криза са намалили хонорарите на своите сътрудници, показа разследване на италианските прокурори. Решение за намаляване “заплатите” на мафиотите е взел още кръстникът Гаетано Ло Прести, който беше арестуван през декември заедно с още 90 мафиоти, а няколко дни по-късно се обеси в затвора, пише вестник “Република”.
Властите в Неапол предупредиха за нарастващото влияние на Камората, местната мафиотска организация. Във време на криза Камората дава възможност на стоици хора да заработват за основните си нужди.
Полицията е иззела от мафиот списък на “заплатите”, които изплаща мафията на сътрудниците си. Средно платените от тях печелят няколко хиляди евро месечно. Тези, които са по-ниско в йерархията, месечно получават по 5 000 до 7 000 евро. Шефовете на организацията имат средни доходи като един мениджър – по около 15 000 евро месечно, съобщава “Република”. Камората изплаща и “премии”, чийто размер зависи от надеждността на “камориста”, след това от възрастта му и ролята му в организацията.

Списъкът със заплатите е открит в лаптопа на шефа на Камората Бруно Бутоне, изнудвал над 250 лица, сред които най-много търговци и строителни предприемачи. Търговците са принуждавани да плащат за “защита” три пъти годишно, а строителните предприемачи – по-често. Кметът на Неапол Роза Русо Йерволино заяви наскоро, че организираната престъпност е единственият източник на приходи в някои квартали на града. “За съжаление членовете на Камората са смятани за герои в някои квартали. Цели семейства зависят от тях”, каза тя. /ХИНА