Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени, предават световните медии.


Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят днес в конкретни действия. "Италия няма повече нужда от думи и от изявления, ние се нуждаем от конкретни действия", каза Конте. Той заяви, че Италия е направила едно много разумно предложение по въпроса за миграцията, което е в духа на принципите, върху които се основава ЕС.

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза, че може да се говори за това корабите с мигранти да акостират в други страни, например в Северна Африка, но първо трябва да се говори с тези страни. "Не можем да направим това през главите им", предупреди тя и припомни, че споразумението за миграцията между ЕС и Турция е било договорено и от двете страни.

"Ето защо ние трябва да говорим за нужните на тези страни. Ние трябва да направим това заедно с Върховния комисариат за бежанците на ООН и с Международната организация по миграциите", каза тя. Меркел добави, че защитата на външните граници е нещо, което обединява Европа и заяви, че европейските лидери ще обсъждат темите за Фронтекс, за охраната на границите, за вторичната миграция. "Страните, в които пристигат много бежанци, се нуждаят от подкрепа. Но бежанците и мигрантите не могат да избират в коя страна да поискат убежище", добави тя.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че съюзът трябва да покаже уважение, когато иска от Африка да помогне с въпроса за мигрантите.

"Искам да отбележа, че ние тук в Брюксел не можем да взимаме решения за северноафриканските страни", предупреди той. Юнкер призова "някои" лидери да проявяват сдържаност, когато взимат решения относно центрове за мигранти извън ЕС. "Ако посланието е, че африканците ще направят онова, което ние искаме от тях да направят, то това е погрешно послание. Не искаме да оставяме впечатление сякаш това е неоколониализъм", каза той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза при пристигането си в Брюксел, че от 2015 г. съюзът е успял да ограничи с 96 процента миграционния поток, защото е решил да сътрудничи с трети страни и да блокира незаконната миграция извън ЕС. Той призова срещата на върха да се фокусира върху европейските външни граници, в това число и върху проекта за платформи, на които да бъдат разполагани мигрантите. "Алтернативата е хаотично напредване към затваряне на граници, в това число и в ЕС, както и нарастване на конфликтите между страните членки", предупреди той. Туск допълни, че някои могат да си помислят, че той е много твърд в предложенията си за миграцията. "Но повярвайте ми, ако не постигнем съгласие по тези предложения, ще видим едни наистина твърди предложения, които ще дойдат от едни действително корави момчета", каза той.

При пристигането си на срещата на върха полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша настоява за действия по въпроса за миграцията, които се основават на консенсус, а не на наложено отгоре пренастаняване на мигрантите. Той допълни, че по отношение на вторичната миграция Полша има строги правила за кандидатстване за убежище и ще се придържа към тях.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че срещата на върха ще бъде важно място за дискусия за имиграцията. Той припомни, че това не е нов въпрос и че Европа живее с него от 2015 г. "Ние всички ще направим прост избор - искаме ли национални решения, или вярваме в европейските решения и сътрудничество? Що се касае до мен аз ще защитавам европейските решения и сътрудничеството в ЕС и в Шенген в рамките на действащите споразумения", каза Макрон. Той призова и за модернизиране на тези споразумения. "Това е работа, която трябва да се направи отвъд границите на Европа, на границите на Европа и в Европа, базирайки се на два принципа: отговорност и солидарност", каза той.

Премиерът на Холандия Марк Рюте каза, че симпатизира на Италия, която сега се справя с бремето на миграцията сама. Той каза, че не очаква на тази среща на върха пълно споразумение за миграцията, но каза, че очаква първи важни стъпки. Рюте предупреди, че Европа не е готова, в случай че миграцията започне отново да нараства.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че е възможно да се постигне днес промяна на миграционния курс на ЕС.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза, че съюзът не трябва да се паникьосва пред лицето на миграционната криза.