Къщата на Бил Гейтс струва 125 млн. долара. Джеф Безос харчи по 1 млрд. долара на година от печалбата на Amazon, за да изпълни мчетата си да изпрати хора в космоса с ракета с компанията си “Blue Origin”.
 

Очевидно тези двама мъже биха могли да наемат някого, който да им мият чиниите. И въпреки това и двамата милиардери настояват само да вършат тази домакинска работа, съобщава „Бизнес Инсайдър“.
 
Двамата признават това в свои интервюта още преди години. И двамата не разкриват конкретните си мотиви за това.
 
Учените, обаче, смятат, че зад това стоят доста основателни прични. Макар и да звучи трудно за вярване, според тях вършенето на ежедневни задачи като зареждането на миялната или простирането на прането могат да са сериозни „стимуланти“ на щастието, ако се правят по правилния начин.
 
В един експеримент доброволци са обучавани да гледат на миенето на чинии като възможност да упражняват своята съзнателност като се фокусират върху настоящето и усещанията, които то носи – топлата вода, повърхностите и т.н.
 
След едва 6 минути търкане на чиниите медитиращите миячи на чинии са посочили, че се чувстват с 27% по-малко нервни и с 25% по-вдъхновени.
 
Това може и да звучи откачено, но инструкторите по медитация отдавна настояват, че фокусирането върху досадни задачи може да „осветли вашата вътрешна красота“ и да „успокои ума“.
 
Елън Лангър, основател на институт, занимаващ се с осъзнатостта, обяснява: „Осъзнатостта, както колегите ми и аз учим, не зависи от медитацията. Тя е простичкият процес на забелязване на новите неща, които да ни поставят в настоящето“.
 
Всеки мозък, независимо колко е изключителен, има нужда от почивка от постоянното вземане на решения, стреса, бързането, и изискванията на стотици служители.
 
Миенето на чинии се оказва перфектната възможност да оставите всичко това зад себе си и да се потопите изцяло в настоящето.

Превод и редакция: БЛИЦ