Героите от световните таблоиди – кралските особи Хари и Меган, заявиха, че се отказват от кралските си задължения. В силния шум от скандала потъна всъщност най-важната новина – британският парламент окончателно утвърди излизането на страната от Евросъюза.


Защо Мегзит стана по-важен от Брекзит?

Херцогът на Съсекс Хенри, по-известен като принц Хари, е най-популярният член на кралското семейство след кралицата Елизабет II. Макар че Хари е едва шести по линията за правото за наследяване на престола, той е може би по-известен от баща си Чарлз и вероятния престолонаследник – по-големия си брат Уилям.

Дивото дете – крал на скандалите

В тийнейджърските си години принц Хари често попадаше на първите страници на жълтата преса. На 17 години го наричаха диво дете (wild child). Скандалите валяха - от разкритието, че пуши марихуана, през решението му да се маскира като нацист за Хелоуин, до снимките, на които играе гол покер в Лас Вегас.

Папараци доста често са засичали Хари пиян, той ги нападаше, сипейки отбрани ругатни. Той направо води война с папараците, стигал е дори до ръкопашен бой. Многократно е отправял призиви да бъде оставен поне за миг на спокойствие.

Няколко години в Русия упорито вървеше слухът, че на високо равнище Хенри всъщност е разглеждан като претендент за руския престол при евентуална реставрация на монархията.

Неговият дядо Филип, херцог на Единбург, съпруг на кралица Елизабет II, е праправнук на Николай I по бащина линия, а по майчина линия е праправнук на британската кралица Виктория.  Хари има и други родословни линии, които водят към Русия, без да броим вярата на неговите деди.

Дятото на принца – Филип, е роден в Гърция и е кръстен в православната вяра. Макар че формално преминава към англиканската църква, херцогът винаги се е кръстел като православен. Любовта си към „гръцката“ вяра Филип е предал и на сина си – принц Чарлз, който е чест гост в Атон, където има килии в два манастира.

 Анастасия така и не стана принцеса

През 2015 г. принц Хари сериозно беше увлечен по модела от руски произход Анастасия Гусева. Двамата се запознават в нощен клуб в Абу Даби. Анастасия и Хари често се появяват публично заедно, прегръщат се, целуват се и не крият отношенията си. Идеята за възкачване на Хари на руския престол се обсъжда сериозно точно по това време. Реакцията на самия принц за възможността това да се случи не е известна на широката общественост.

Скоро обаче принц Хари смени блондинката Анастасия Гусева с гореща брюнетка с африкански корени – в живота му се появи актрисата Меган Маркъл, която Хари нарече „единствената“ и с която сключи брак през 2018 г. 

След сватбата Хари и Меган получиха титлите херцог и херцогиня на Съсекс и собствена резиденция в Уиндзор – Фрогмор хаус. Заедно с титлите обаче новите херцог и херцогиня вече имаха и немалко обременителни задължения към кралското семейство.

Мегзит срещу Брекзит

Шокиралото англичаните съобщение в Instragram се появи на 9 януари – в същия ден, в който камарата на общините на британския парламент най-накрая одобри планирания за края на януари Брекзит.

В медиите веднага се появи нов термин – Мегзит, който намеква за решаващата роля на Меган Маркъл за скандалното решение на Хари.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз политически и икономически ще преформатира цяла Европа, затова изявлението на херцога и херцогинята на Съсекс за отказване на правомощията изглежда не толкова странно – яркият и неочакван Мегзит бързо измести от заглавията омръзналия и донякъде плашещ Брекзит, планиран вече за 31 януари.

Възможно е решението на двойката да се откажат от кралските си задължения изобщо не е отказване, а хитър политически ход. По същество нищо в живота на Хари и Меган няма да се промени. Херцозите на Съсекс ще продължат да използват Фрогмор хаус като официална резиденция с разрешението на кралицата и ще продължат да подкрепят монархията. Хари при това ще продължи да претендира за британския престол и да изпълнява част от семейните задължения.

Демократичен ъпгрейд на короната

Самите херцози на Съсекс твърдят, че тяхното решение не е било спонтанно, а обмисляно от три месеца. И то е било предизвикано от желанието да заемат по-прогресивна позиция и на придобият икономическа свобода.

Статутът на старши членове на кралското семейство предвижда финансиране от Суверенния грант, сформиран от рентата от използването на държавното имущество от английската монархия. Но съгласно съобщението на Хари и Меган това съставлява само 5% от общите им доходи.

Старшите членове на кралското семейство се лишават от правото да гласуват, да заемат длъжност в правителството и да изказват мнение по политически въпроси.

Те също така не могат да имат бизнес и да дават интервюта, без те предварително да са съгласувани с кралицата. Има и други забрани, например забраната за участие в социалните мрежи.

Меган имаше свой акаунт в Instagram, от който трябваше да се откаже от годежа си с Хари. Очевидно тази забрана се е сторила на актрисата остаряла, несправедлива и дори някак унизителна.

За отразяването на британската корона в медиите отговаря специален пул журналисти Royal Rota, в който влизат десетки проверени медии.

Излизайки от „старшите членове“, херцозите ще могат сами да формират собствена информационна политика. Възможно е тук да се проявява стремежа на семейството да си „постеле“.

Британската монархия съществува от парите на данъкоплатците и не може да се изключи след Брекзит във Великобритания да започне обществена дискусия за финансирането на короната, което на мнозина се струва излишно.

И тук короната има коз – Меган и Хари като нагледен пример за прогресивни членове на кралското семейство, които са решили сами да печелят парите си.

Пример, който нагледно показва на народа на Великобритания съвременните възгледи на кралското семейство и нейната способност гъвкаво да се променя въпреки вековните устои и нерушимите традиции.