В планинския регион Алгой в Бавария имат необичайна туристическа атракция – двуметров дървен пенис. Вярно е, че никой не знае как се е озовал на височина 1 738 м в планината Грюнтен, но всички си спомнят датата: в празничната сутрин на 1 май преди четири години, пише „Дойче веле“, цитирана от БГНЕС.
 

Според Норберт Цеберле – бивш собственик на намиращата се в съседство хижа Грюнтенхюте, скулптурата вероятно е поставена там от младежите от съседното село Ратенберг за забавление. 


 
„Бяхме много изненадани, но веднага обявихме пениса за нашето майско дърво“, си спомня той.
 
Напълно безобидната дървена скулптура се намира близо до туристическата пътека, така че съдбата ѝ на местна забележителност е била предопределена. Истина е също, че огромният по размери фалос не е предизвикал особено обществено възмущение.
 
„Хубаво е, че сега по време на короната има с какво да се забавляваме“, шегува се Цеберле.
 
Неочакван интерес към скулптурата са проявили германските медии, след като пенисът паднал за пореден път. Каква била причината за това, никой не знаел – или не е бил закрепен здраво, или пасящите наблизо крави са го бутнали.
 
Във всеки случай, в социалните мрежи бил публикуван призив за поставянето на арт-обекта обратно на мястото му, което, на свой ред, предизвикало широк обществен интерес.
 
Дървеният пенис отново изпълнява своите функции на туристическа атракция, успокояват медиите. И тъй като се намира върху частна собственост и никой досега не е пострадал, местните власти не виждат причина да предприемат някакви действия срещу него. 
 
Спред германските медии, на картата на Google Maps скулптурата с неизвестен произход е отбелязана като „паметник на културата“, но независимо дали ще бъде възприет като такъв или не, едно е сигурно: пътеката до него няма да обрасне скоро с трева.