За хората под 60 години британско-шведската ваксина ще е по-желание, след „лекарска преценка на индивидуалните рискове“ и подробно информиране, пише dw.com

„Доверие се изгражда от знанието, че всяко съмнение и всеки отделен случай се проучват“, заяви Ангела Меркел на пресконференцията след съвещание с министър-председателите и здравните министри на 16-те провинции.

Същевременно тя призна, че мярката може да внесе допълнително „колебание у хората“ и увери, че когато дойде нейният ред, тя е готова да се ваксинира с "Астра Зенека". Канцлерката Меркел е на 66 години.

Министърът на здравеопазването подчерта, че ефектът от ваксините в Германия се проучва и наблюдава безкрайно задълбочено. По неговите думи, новото решение за "Астра Зенека" ще даде шанс по-бързо да се имунизират хората над 60-годишна възраст, на които иначе сега не би бил редът за имунизация. „С оглед на рисковете от Ковид, ваксинирането срещу коронавирус винаги е по-доброто решение“, заяви Йенс Шпан.
31 случая на тежки усложнения

Новото възрастово ограничение бе прието след препоръка на постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох", след като в Германия станаха известни 31 случая на много редките, но тежки, мозъчни тромбози. Те се проявяват 4 до 16 дни след ваксинацията, информираха от "Роберк Кох". Девет души са починали в резултат на това усложнение.

В Германия има около 2,2 млн. души, които вече са ваксинирани с британския препарат. Те ще получат нови предложения, след като експертите преценят с кои ваксини е подходящо да бъдат имунизирани.