Разгонен делфин предизвиква доста вълнение в Северозападна Франция. След седмици на забавления край бретонския град Брест, делфинът, наречен Зафар, предизвика сериозна загриженост, че може да се опита да се приближи твърде много до плувците, съобщава BBC, цитирана от profit.bg. Това подтикна кметът на градчето Ландвенек да забрани плуването и гмуркането на местните плажове в района.

"Издадох тази забрана, за да осигуря сигурността на хората", казва Роже Лар.

Според местния новинарски сайт Le Télégramme, Зафарне е бил агресивен с плажуващите, но триметровият делфин "се е търкал" срещу плувци и лодки.
 Делфинът също така е бил в центъра на няколко инцидента. Миналия месец жена трябваше да бъде спасена, когато Зафар не я остави да се върне на брега.

Испански турист пък се оплака, че е бил "повдигнат" във въздуха от Зафар, а каращ каяк каза, че делфинът скачил над главата му.

Забраната е наложена навсякъде, където се потвърждава присъствието на делфина, като хората трябва да стоят на 50 метра от животното.

Експерт от аквариума в Брест заявява, че е възможно делфините да наранят хора с опашките си, но други, като местен адвокат, смятат, че забраната е прекомерна.