Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес във Вашингтон, за да се срещне с американския президент Джо Байдън и да направи обръщение към Конгреса на САЩ.

Зеленски ще се опита да осигури още по-голяма подкрепата за своята страна и да изпрати послание към руските нашественици, предаде Асошиейтед прес.

Американски официален представител потвърди, че самолет на военновъздушните сили на САЩ с украинския лидер на борда е кацнал във военновъздушната база "Андрюз" близо до Вашингтон.

Малко преди да пристигне, Зеленски написа в "Туитър", че посещението, първото му в чужбина след началото на войната през февруари, ще укрепи устойчивостта и отбранителните способности на Украйна и ще даде възможност да бъде обсъдено сътрудничеството със Съединените щати.

 

 

Полският телевизионен канал Те Фау Ен 24 съобщи, че на път за Вашингтон Зеленски рано тази сутрин е прекосил границата с Полша.

Телевизията показа кадри как Зеленски пристига на гара и е ескортиран до кортеж от автомобили. Те Фау Ен 24 съобщи, че кадрите, частично замъглени от съображения за сигурност, са направени в Пшемисъл, полския град на границата с Украйна, през който минаха много бягащи от войната украински бежанци.

Американските официални представители, позовавайки се на съображения за сигурност, не споменаха нищо за маршрута на Зеленски. Според сайтове, проследяващи въздушното движение, американски военен самолет е летял от полския град Жешув до база "Андрюз", предаде Франс прес. 

Пристигайки в американската столица, Зеленски написа в Телеграм, че е във Вашингтон, за да благодари на Съединените щати за помощта им във войната срещу Русия и добави, че ще води разговори за укрепване на отбранителните способности на Украйна, предаде Ройтерс.

"Догодина трябва да върнем украинското знаме и свободата в цялата ни страна, на целия ни народ", написа Зеленски и публикува свои снимки на американска земя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук