Украинският фонд за държавна собственост пусна десетки имоти на пазара за отдаване под наем, за да се опита да насърчи хората да се заселят в зоната около Чернобил. Сред тях е апартамент от 700 кв. м, който може да се наеме за 8 евро на месец, съобщава Kyiv Post, цитиран от Бг Днес.

Четвъртият реактор на централата "Чернобил" край Припят експлодира през април 1986 г., изпращайки радиоактивен облак към цяла Европа. Припят, който е бил дом на работниците в завода, е евакуиран и изоставен.

Интересът към Чернобил се повиши след неотдавнашната поредица на HBO за бедствието, като Припят се превърна в популярна дестинация за потребителите на Instagram. Президентът Зеленски призова зоната около "Чернобил", която е около 19 мили,  да се превърне в "туристически магнит".

Продават реновиран замък с 45 стаи, кино салон и частен плаж

Местните власти също отдават под наем парцели земя, които се надяват да бъдат използвани за фабрики за слънчева енергия. Някои бизнесмени вече са се възползвали от евтините наемни цени, за да отворят магазини и общежития.

"Веднъж наети, държавата и фондът няма да ограничат по никакъв начин инвеститорите в своите планове за развитие", каза Костянтин Кошеленко, заместник -председател на Фонда за държавна собственост на Украйна.

Чудо е станало с цените на апартаментите в София през лятото

В момента в селата в зоната  живеят около 7 000 души. Горски пожари често избухват в провинцията около Припят, като изпускат радиоактивни частици в атмосферата. Ежедневните нива на радиация вече не са смъртоносни, според Международната агенция за атомна енергия.