Ситуацията на фронта остава много тежка. В Харковско направление украинските войски са успяли да си върнат контрола, като само преди седмица там е било много тежко.Това каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за Ройтерс.

„Ситуацията на фронта е една от най-тежките, защото започна ново руско настъпление в Харковско направление. В Донбас има много мощна вълна от боеве. Никой дори не забелязва, че всъщност повече боеве има в източната част на страната, именно в Донбаското направление: Курахово, Покровск, Часов Яр“, добавя той.

Президентът коментира и използването от Украйна на безпилотни летателни апарати с голям обсег на руска територия.

„Започнахме да използваме това, което имаме срещу енергийната система на Руската федерация, защото те ни оставят без електричество. Затова смятам, че е много справедливо“, отбелязва Зеленски.

Украинският президент Владимир Зеленски заявява още в интервюто за Ройтерс, че западната помощ закъснява с около година. Според него на партньорите им отнема много време, за да вземат ключови решения за военна подкрепа за Киев.

Зеленски отбелязва, че доставката на системи за противовъздушна отбрана, по-специално Patriot, е като „една голяма стъпка напред, но преди това две стъпки назад“.

„Всяко решение, до което ние, а след това всички заедно (партньори – бел. ред.), стигаме, се забавя с около година“, казва Владимир Зеленски.

Превод и редакция: БЛИЦ