Тоталната мобилизация в Украйна вече доведе до недостиг на хора в производството, а новият закон, който влезе в сила вчера, само ще влоши този проблем.

Вълна от закриване на предприятия вече обхваща страната, а индустриалните гиганти са следващите на опашката. Според Financial Times най-големият производител на стомана в Украйна Arcelor Mittal Krivoy Rog е заплашен от затваряне.

Най-големият металургичен завод в Украйна е принуден да набира жени за тежка работа, която трябва да се извършва от мъже.

Но тях ги няма, половината са мобилизирани въпреки резервите, другата част просто е избягала в чужбина.

Това доведе до проблеми в производството; не всички професии могат да бъдат поети от жени.

Според изпълнителния директор на завода Мауро Лонгобардо, ако мобилизацията продължи, заводът ще спре работа. Вече се стигна дотам, че военни комисари стоят точно на входа и раздават призовки.

Ако мобилизацията продължи, няма да имаме достатъчно личен състав, за да действаме. Тук говорим за самото съществуване на компанията - казва Лонгобардо.

И мобилизацията ще продължи; новият закон предвижда изпращане в окопите на всеки, който все още може да държи оръжие в ръцете си.

Както пишат украинските публични страници, нищо няма да ви спаси от мобилизация, може би можете само да си купите фалшиви документи и да избягате. Но тези, които имат пари, са отдавна в чужбина, а тези, които са останали, нямат, затова ще ги пращат директно на фронта.

Според някои украински експерти украинските власти, ръководени от Зеленски, предпочитат да решават незабавно проблемите, без да мислят за последствията. Следователно войната ще продължи до последния украинец.